Dolar 38,1008
Euro 43,4851
Altın 4.076,20
BİST 9.317,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 13°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
13°C
Hafif Yağmurlu
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 15°C
Çar 16°C

Ticaret Bakanı Bolat, Ödemeler Dengesi Verilerini Değerlendirdi

Ticaret Bakanı Bolat, Ödemeler Dengesi Verilerini Değerlendirdi
16 Nisan 2025 20:59

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, küresel ekonomide hızla artan gümrük vergisi savaşları ve korumacılık eğilimleri sonucunda dış ticaret politikalarına yönelik risklerin yoğunlaştığı bir dönemde, şubat ayına ilişkin cari işlemler dengesinde kontrollü seyrin korunduğunu bildirdi.

 

Bakan Bolat, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şubat ayı ödemeler dengesi verilerini değerlendirdi.

 

Şubatta, altın ve enerji fiyatlarındaki yükselişle geçen yılın artık yıl olması nedeniyle ortaya çıkan takvim etkisinin geçici yansımalarının izlendiğini belirten Bolat, şu ifadeleri kullandı:

 

“Küresel ekonomide hızla artan gümrük vergisi savaşları ve korumacılık eğilimleri sonucunda dış ticaret politikalarına yönelik risklerin yoğunlaştığı bir dönemde, şubatta cari işlemler dengesinde yine de dengeli ve kontrollü seyir korunmuştur. Ekonomimizin sağlam temelleri ve dış denge dinamikleri, söz konusu gelişmelerin etkilerini sınırlayıcı yönde katkı sağlamaya devam etmiştir.”

 

Bolat, Şubat 2024’te 27 milyar dolar olan yıllıklandırılmış cari işlemler açığının bu yılın aynı ayında, son bir yıllık toplamda, 12,8 milyar dolar olarak gerçekleştiğine işaret etti.

 

Geçen yıl şubatta 3,3 milyar dolar olan cari işlemler açığının bu yılın aynı döneminde 4,4 milyar dolar olduğunu belirten Bolat, altın ve enerji hariç cari işlemler dengesinin ise aynı dönemde 2,2 milyar dolar fazla verdiğini bildirdi.

 

Ticaret Bakanı Bolat, yıllıklandırılmış bazda hizmet ihracatının güçlü seyrini sürdürdüğünü ve şubatta 115,8 milyar dolara yükseldiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

 

“Ticaret Bakanlığınca uygulanan mal ve hizmet ihracatını artırmaya yönelik desteklerle yıllıklandırılmış mal ve hizmet ihracatı toplamı, şubatta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,4 artışla 378,4 milyar dolara yükselmiştir. Şubatta mal ihracatımız yüzde 1,6 sınırlı azalışla 20,8 milyar dolara gerilerken aynı dönemde ithalatımız yüzde 2,4 artarak 28,5 milyar dolar olmuştur. Böylelikle dış ticaret açığımız yüzde 14,8 artışla 7,8 milyar dolara yükselirken, ihracatın ithalatı karşılama oranı 2,9 yüzde puan düşüşle yüzde 72,8’e gerilemiştir. Altın ve enerji hariç ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 93,3 olarak gerçeklemiştir.”

 

– “Destek ve tedbirlerle cari işlemler açığı geriledi”

 

Hizmet ihracatının şubatta yıllıklandırılmış bazda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,1 yükselişle 115,8 milyar dolarla rekor seviyeye ulaştığının altını çizen Bolat, seyahat gelirlerinin söz konusu dönemde yıllıklandırılmış bazda 56,5 milyar dolar, taşımacılık gelirlerinin ise 39,9 milyar dolar olduğunu belirtti.

 

Bakan Bolat, mal ve hizmet ihracatını artırmaya yönelik destekler ve ithalatı düşürmeye yönelik tedbirlerin etkisiyle 2023’te 40 milyar dolar olan cari işlemler açığının geçen yıl 10 milyar dolara gerilediğini vurguladı.

 

Ticaret Bakanı Bolat, şu değerlendirmede bulundu:

 

“Ticarette artan korumacı eğilimler, Avrupa Birliği’ndeki (AB) zayıf ekonomik görünüm ve tarife artışlarının getirdiği belirsizliğin hakim olduğu küresel konjonktürün de etkisiyle cari işlemler açığının bu yılın genelinde yukarı yönlü seyredeceği bekleniyor, Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH) içindeki payının tarihsel ortalamanın altında kalmaya devam edeceği öngörülüyor. Bu kapsamda dış talep bileşeninin makro ekonomik istikrarı desteklemeyi sürdüreceği değerlendiriliyor. Ticaret Bakanlığı olarak bu tabloyu desteklemek ve ekonomimizin büyüme hedeflerine katkı sağlamak için kararlılıkla çalışmalarımıza devam ediyoruz.”

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.