Dolar 34,2387
Euro 37,0263
Altın 3.027,87
BİST 8.838,60
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 17°C
Az Bulutlu
Samsun
17°C
Az Bulutlu
Çar 18°C
Per 18°C
Cum 18°C
Cts 17°C

Samsun’da Kenevir Üretimi Artıyor

Samsun’da Kenevir Üretimi Artıyor
11 Eylül 2024 07:33

Kenevirin son kalesi Samsun’da hasat zamanı. Üretim izni ile Havza ve Vezirköprü ilçelerimizde gerçekleştirilen kenevir üretimi kadim zamandan beri tarımı bilinen ürün Samsun için önemli bir katma değerdir. Sözleşmeli tarım modeli ve sanayide değerlendirilmesi ile birlikte ( ip, kedi kumu vs ) kenevir üreticilerimiz için iyi bir münavebe bitkisi olarak ilimize ve ülkemize yüksek katma değer sağlıyor.

 

2013 yılında 7 dekara kadar azalan kenevir üretimi, 2020 yılında 2633 da tohum, 14 da alanda lif üretimi amacıyla ekilmiştir. Sonraki yıllarda giderek üretim de artış gözlenmiştir.

 

Bakanlığımızın tarımsal desteklemeler deki münavebe kuralları da dikkate alındığında kenevirin yazlık tarla bitkileri için iyi bir münavebe bitkisi olduğu bilinmekte bu durumda 2022 yılında başlayan yatırımlarla birlikte yine Samsun için öncelikli ürünler arasında olan kenevir 2024 yılı için 1 Ocak’ta başlayan üretim izini müracaatı ile Havza ve Vezirköprü ilçelerimizde 253 üretici ile 1650, 585 da tohum 3228,93 da lif olmak üzere toplam 4879,515 da alanda kenevir üretimi yapılmaktadır.

 

Endüstri ve sanayi bitkisi olan kenevirin Samsunda ki önemi kültürünün bilinmesi, girdi maliyetlerinin (ilaç gübre vs) diğer yazlık ürünlere göre düşük olması kışlık ürünlerden sonra yetiştiriciliğinin ekolojik olarak uygun olması ve sözleşmeli tarıma konu olması açısından önemini artırmaktadır.

 

Konu ile ilgili Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “Mamül değil hammadde olan kenevirin sanayisi ile birlikte kıtığı (lif alındıktan sonra kalan çubuk) lifi ve tohumu ile yeşil altın olarak ilimizde tarımı artarak devam etmektedir. Ürünün sadece CBD ve THC olarak değerlendirilmesi kenevire haksızlık olacaktır. Kadim zamandan beri tarımı bilinen ürün Samsun için önemli bir katma değerdir. Sözleşmeli tarım modeli ve sanayide değerlendirilmesi ile birlikte ( ip, kedi kumu vs ) kenevir üreticilerimiz için adı geçen ilçe ve alanlarda iyi bir münavebe bitkisi olarak ilimize ve ülkemize yüksek katma değer sağlayacaktır. 1 Eylül 2024 tarihi ile başlayan ÇKS –TBS müracaatları ile üreticilerimizin 2025 yılı ürün güncellemelerini tamamlayıp 1 Nisan 2025 yılında ise Kenevir dosyalarını İlçe müdürlüklerimize açtırmaları gerekmektedir. Üretim izinlerinin Kaymakamlık makamınca verileceğini unutmadan sözleşmeli tarım yapacak üreticilerimizin Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce örneği yayınlanan “Sözleşme” formatına uygun biçimde hazırlanan sözleşmelerin bir nüshasının İlçe Müdürlüklerimize bırakılması önem arz etmektedir. Bakanlığımız yeni destekleme modelinde sözleşmeli tarımın önemli olduğunu bir kez daha hatırlatmak isterim. Üreticilerimizin ürünü bol kazancı bereketli olsun”dedi.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.