Samsun’da Kahverengi Kokarca Mücadelesi
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı işbirliği ile “Kahverengi Kokarca Acil Eylem Planı”, “Kahverengi Kokarca İle Entegre Mücadelede Popülasyon İzleme Projesi” kapsamında, funnel tipi tuzak asılması konulu tarla günü düzenlendi.
Çarşamba ilçesi Karaağaç mahallesinde düzenlenen tarla gününe, İl Müdürümüz İbrahim Sağlam, Samsun Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı, şube ve ilçe müdürleri, oda ve birlik başkanları ile üreticiler katıldı.
İlimizde yetişen ve ekonomik değeri olan birçok ürün için verim ve kalite kaybına neden olan kahverengi kokarca ile mücadeleye dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenen tarla gününde konuşan İl Müdürümüz İbrahim Sağlam, konu ile ilgili olarak şunları söyledi:
“Kahverengi Kokarca, tarımsal üretimde önemli ölçüde kayıplara neden olan tahripkâr, istilacı ve polifag bir zararlıdır. Başta fındık olmak üzere elma, armut, turunçgiller, kivi, şeftali, ceviz, Trabzon hurması, mısır, fasulye, domates, biber, patlıcan, incir, çeltik, soya fasulyesi gibi ekonomik değeri olan birçok ürün için verim ve kalite kaybı riski oluşturmaktadır.
Samsun İlinde, 1.210.679 dekar alanda, yaklaşık 50.000 civarında üretici fındık tarımı yapmakta olup, fındık önemli bir geçim kaynağıdır. Fındığın en önemli zararlısı olan Kahverengi Kokarcanın mücadelesi; Ülkemiz, Bölgemiz ve Türkiye fındık üretiminde 2. Sırada yer alan İlimiz ekonomisi açısından önem arz etmektedir” dedi.
Kahverengi Kokarca ile biyolojik mücadelenin önemine dikkat çeken İl Müdürümüz İbrahim Sağlam, konuşmasına şöyle devam etti: 2024 yılı üretim sezonunda, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı işbirliği ile “Kahverengi Kokarca Acil Eylem Planı” çerçevesinde, “Kahverengi Kokarca İle Entegre Mücadelede Popülasyon İzleme Projesi” kapsamında, feromon içeren 150 adet Funnel (hunili ) Tuzak alınmış olup, zararlının bir önceki yıl gösterdiği, yoğunluğa göre 17 ilçeye dağıtımını gerçekleştirdik. Projede kullanılan Funnel tipi tuzakların içerisine yerleştirilen ve zararlıyı kendisine çeken Feromon sayesinde hem böcek yoğunluğunun fazla olduğu yerleri belirlemede etkili olacak ve buralarda kahverengi kokarca mücadelesinde çevre dostu olduğu bilinen biyolojik mücadelenin kullanımına imkân vererek, hâlihazırda Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nce üretimi devam eden doğal düşman salınımının da yapılmasını ve başarı şansını artıracak hem de Funnel Tipi tuzakların etrafında zararlının toplanması mümkün olduğundan zararlıyı toplayarak topluca imha edilmesinde ve popülasyonun kırılmasında kolaylık sağlayacaktır” dedi.
Bu proje ile; İlçe çalışma grubu ve üreticilerimizin marifetiyle söz konusu zararlının daha geniş alanlarda popülasyon takibi yapılarak, zamanında doğru mücadele yöntemleri ile kontrolünün sağlanmasını amaçladıklarını belirten İl Müdürümüz İbrahim Sağlam, üreticilerimizin verim kaybı yaşamamaları için Kahverengi kokarca mücadelesinde yapılacak zararlı takibi, yayım çalışmaları ve mücadele zamanlarının duyurulması ile toplu mücadele yapılmasını sağlayarak, zararlı popülasyonu kontrol altına almayı amaçladıklarını belirtti.