Dolar 34,2401
Euro 37,0047
Altın 3.025,12
BİST 8.838,60
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
16°C
Hafif Yağmurlu
Sal 17°C
Çar 18°C
Per 17°C
Cum 18°C

Sağlam’dan Zeytin Fidan Tırtılı (Palpita unionalis) Hakkında Uyarı

Sağlam’dan Zeytin Fidan Tırtılı (Palpita unionalis) Hakkında Uyarı
21 Eylül 2024 01:39

Zeytin Akdeniz iklim kuşağının hüküm sürdüğü bölgelerde yetiştirilen önemli bir tarımsal ürün olmasına rağmen ilimizdeki mikro klima bölgelerinde yüzyıllardır yetiştirilmektedir. Osmanlı şeriye sicil defterlerinde Samsunda zeytin yetiştiriciliği ile ilgili pek çok kayıt, yöremize has Samsun tuzlamalık ve Samsun yağlık çeşitlerin varlığı ve adını geçmişte zeytin ağaçlarının çokluğundan alan Zeytinlik mahallesi Samsunda zeytin yetiştiriciliğinin önemini ortaya çıkarmaktadır.

 

Konu ile ilgili açıklamasında Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam; “Son yıllarda İl müdürlüğümüz ve diğer kamu kurumları ile yapılan çalışmaları sonucu Samsun’da toplam 952 dekar alanda zeytin üretimi yapılıyor. Önemli zeytin zararlılarından zeytin fidan tırtılının biyolojisi ve mücadelesi büyük önem arz etmektedir.

 

Zeytin fidan tırtılı larvaları ilk yumurtadan çıktığı zaman sarı renkte olup beslenmeye başladığı zaman yeşil rengini almakta ayırıcı bir belirti olarak ilk üçüncü ve sondan üçüncü segmentinde bir çift siyah leke bulunmaktadır. Ergin kelebekleri iri yapılı görünümde olup kanatları kelebeğin aktif olmadığı dönemde kanatları gergin bir halde sabit durmaktadır.

 

Zeytin fidan tırtılının zararını larvaları yapmaktadır. İlk dönem dölleri taze sürgün ve yapraklarla beslenmekte ve taze yapraklarda tül görüntüsü oluşturmaktadır. Meyvelerin yeşil döneminden renk değiştirdiği dönemine kadar olan zaman diliminde meyvelerin etli kısımlarını yiyerek zarar oluşturmaktadır.

 

Zeytin fidan tırtılı mücadelede entegre mücadelenin önemine değinen Sağlam bu zararlını birçok doğal düşmanının olduğu, gereksiz kimyasal mücadelenin zeytin fidan tırtılının doğal düşmanlarına zarar verebileceğinin göz önüne alınarak küçük alanlarda larvaların mekanik yolla toplanarak yapılacak mücadelenin popülasyon yoğunluğunu azaltacağını, zeytin fidan tırtılıyla bulaşık sürgünlerin bahçelerden uzaklaştırılarak, yakılarak yok edilmesi gerektiğini belirtti. Kimyasal mücadelenin bahçelerde yapılacak yumurta ve larva kontrolünden sonra popülasyon yoğunluğuna göre BKÜ veri tabanında yayınlanan ruhsatlı ürünlerle yapılaması gerekmektedir.

 

İlimizde zeytin bahçelerinde hastalık ve zararlılarına karşı bahçelerde kontrol çalışmaları ilgili teknik ekiplerimizce düzenli olarak devam etmekte olup, üreticilerimizin detaylı bilgi için İl ve ilçe müdürlüklerimize müracaat etmeleri önem arz etmektedir.” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.