Dolar 35,3403
Euro 36,4620
Altın 3.020,61
BİST 9.890,76
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 17°C
Açık
Samsun
17°C
Açık
Per 18°C
Cum 18°C
Cts 12°C
Paz 9°C

Kurbanlık Hayvan Alırken Nelere Dikkat Edilmeli

Kurbanlık Hayvan Alırken Nelere Dikkat Edilmeli
28 Mayıs 2024 23:58

Yaklaşan kurban bayramı dolayısıyla açıklamalarda bulunan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam şunları söyledi: “Kurbanlık hayvan satın alınırken hayvanların sağlıklı ve hayvan kayıt sistemine kayıtlı olmasına dikkat edilmesi büyük önem taşıyor. Kulak küpesi, veteriner sağlık raporu/hayvan pasaportu/nakil belgesi bulunan, öncelikle erkek ve yaşını doldurmuş hayvanların kurbanlık olarak seçilmeli, gebe veya damızlık niteliği taşıyan dişi hayvanların kurbanlık olarak seçilmemesi gerekmektedir. Bu çerçevede, gebe veya damızlık niteliği taşıyan dişi hayvanların kurbanlık hayvan satış yerlerine girişlerine ve kurbanlık olarak kesimlerine izin verilmemektedir. Ayrıca, kurbanlık hayvan satış yerlerinde bulaşıcı ve salgın hastalık ya da sebebi belli olmayan hayvan ölümleri görüldüğünde; ilgili ve yetkili kişiler tarafından bölgenin mülki idare amiri veya Tarım ve Orman İl/İlçe müdürlüklerine bildirilmesi gerekmektedir.”

 

İl Müdürü İbrahim Sağlam sözlerine şöyle devam etti: “Kurbanlık seçilirken dikkat edilecek hususlar ise şu şekildedir; sığır, manda, koyun ve keçinin küpesinin olup olmadığına mutlaka bakılmalıdır. Çok zayıf, gebe veya yeni doğum yapmış, yüksek ateş, salyası ve gözde akıntısı ile pis kokulu ishali ve burun akıntısı olan, öksürük ve nefes darlığı yaşayan, çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olan, vücudunda yara, şişlik ve ödemi olan, cinsiyet organları ve memede kötü kokulu akıntısı bulunan hayvanlar kesinlikle kurbanlık olarak alınmamalıdır.

 

Hayvan varlığının devamı açısından öncelikle erkek hayvanlar kurban olarak tercih edilmelidir. Kurbanlık koyun ve keçinin 1 yaşını, sığır ve mandanın 2 yaşını ve devenin ise 5 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir. Ancak 6 ayını tamamlayan koyun, 1 yaşını doldurmuş gibi gösterişli olması halinde kurban edilebilir. Sağlıklı hayvanların kılları düzgün ve parlak, bakışları ve dış görünümü canlıdır.

 

Bu vesileyle kurbanlarınızı Allah kabul etsin der, yaklaşan Kurban Bayramının sağlık, birlik beraberlik içinde geçmesini Allah’tan niyaz ederim” dedi.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.