Dolar 35,3405
Euro 36,4718
Altın 3.021,07
BİST 9.890,76
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 17°C
Açık
Samsun
17°C
Açık
Per 18°C
Cum 18°C
Cts 12°C
Paz 9°C

İlimizde Sonbahar Şap Aşılama Programı Başlıyor

İlimizde Sonbahar Şap Aşılama Programı Başlıyor
19 Eylül 2024 09:17

İlimizde “2024 Yılı Hayvan Hastalıkları ile Mücadele ve Hayvan Hareketleri Kontrolü Programı” kapsamında, Aşılama Programları başlıyor. İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri tarafından yürütülecek olan Sonbahar Şap Aşılama Programı 16 Eylül -17 Kasım 2024 tarihleri arasında tamamlanacaktır. Konu ile ilgili açıklama yapan İl Müdürümüz İbrahim Sağlam, şunları söyledi:

 

“Şap Hastalığı, eskiden beri bilinen, ülkeler arası canlı hayvan ve hayvansal ürün ticaretini olumsuz yönde etkileyen, büyük ekonomik kayıplara neden olan, çift tırnaklı hayvanların akut ve çok bulaşıcı viral bir hastalığıdır. Bu hastalığa sığır, manda, koyun keçi domuzların yanında yabani çift tırnaklı hayvanlarda duyarlıdır.

 

Hastalıktan korunmada aşılama çok önemli olduğundan, yetiştiricilerimizin büyükbaş hayvanlarına Şap aşısını mutlaka yaptırması gerekmektedir. Ayrıca sevk edilecek büyükbaş hayvanlar şap hastalığına karşı aşılanmış olmalıdır. 5996 sayılı ‘Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun 4. maddesi gereğince yetiştiricilerin hayvanlarını aşılatmaları zorunlu olup, aksi yönde hareket edenler hakkında ilgili kanuna muhalefetten 2024 yılı için, işletme başına 73.143 TL idari para cezası uygulanması hükmü de yasada yer almaktadır. Yine Şap aşısı eksik olması durumunda hayvanların sevklerine müsaade edilmeyecek olup, veteriner sağlık raporu düzenlenmeyecektir.

 

Aşılama Programları, İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimiz tarafından yürütülecektir. Üreticilerimizin mutlaka hayvanlarına Şap aşısı yaptırmaları ve daha ayrıntılı bilgi almak için İl ve İlçe Müdürlüklerimize müracaat etmeleri gerekmektedir. Yetiştiricilerimizin Şap Aşılama Programına göstereceği ilgi ve hassasiyet, İlimizde Şap Hastalığı ile mücadelemizi kolaylaştıracaktır” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.