Dolar 35,4334
Euro 36,5449
Altın 3.052,37
BİST 10.018,79
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Cts 15°C
Paz 10°C
Pts 6°C
Sal 9°C

2025 Yılı Kenevir Üretimi 1 Ocak 2025 Tarihinde Başladı

2025 Yılı Kenevir Üretimi 1 Ocak 2025 Tarihinde Başladı
9 Ocak 2025 23:58

İlimizde 2025 Yılı Kenevir üretimi, sözleşmeli tarım ve mevcut yönetmelik kapsamında izin alınarak, yönetmelik hükümlerine göre sadece “tohum ” veya “elyaf “(lif ) elde etmek amacıyla 1 Ocak 2025 tarihinde başladı.

 

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan İl Müdürümüz İbrahim Sağlam şunları söyledi: “Bakanlığımızca yürütülmekte olan Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) uygulamaları, 27 Mayıs 2014 tarihli ve 29012 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan ÇKS Yönetmeliği çerçevesinde yürütülmektedir. 29.8.2024 tarih ve 32647 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”in 3 ncü maddesinin ikinci fıkrasında “…Ancak çiftçiler, içinde bulunulan üretim yılında ÇKS’ye kayıtlı tarım arazileri üzerindeki üretim bilgilerinin güncellenmesini, üretim yılının 15 Mart ile 15 Nisan tarihleri arasında yapabilirler. Bunun yanı sıra birinci üretim için ÇKS başvurusu bulunan çiftçiler, üretim yılına ait sonraki ürün (ikinci, üçüncü) ekim/dikimlerine ilişkin beyanlarını, üretim yılının 30 Haziran tarihine kadar (30 Haziran dahil) yapabilirler. Bu tarihlerin resmi tatil ve hafta sonuna rastlaması durumunda başvuru süresi ilk mesai günü sonuna kadar devam eder.” denilmektedir.

 

İlimiz kenevir üretimi konusunda lider illerden birisi olup 29842 sayılı Kenevir Yetiştiriciliği ve Kontrolü Hakkında ki yönetmelik kapsamında;

 

Adı geçen Yönetmelik hükümlerine göre “tohum ” veya “elyaf “(lif ) dışında kenevir üretiminde yasal izin almadan üretim yapılan kenevirler ruhsatsız üretim olarak değerlendirilecektir. 1 Nisan 2025 tarihi sonrasında Kenevir üretimi için yapılan Çiftçi Kayıt Sistemi kaydı ile kenevir üretim izin başvurusu kabul edilmeyecektir.

 

Yönetmelik hükümlerine uygun şartları taşıyan parsel ve üreticilere üretim izini üretim yapılan parselin kayıtlı olduğu mülki amirlik (ilçede kaymakam ilde valilik makamı) tarafından verilmektedir. Ayrıca adı geçen yönetmelik hükümlerine göre Ar-Ge konulu kenevir tarımında üretim izini Valilik Makamınca verilmektedir” dedi.

 

Kenevir üretimi yapmak isteyen üreticilerimizin yönetmelikle belirlenen tarihler arasında gerekli müracaatı yapmaları gerektiğini belirten İl Müdürümüz İbrahim Sağlam, sözlerine şöyle devam etti:

 

” Kenevir üretimi için yapılan Çiftçi Kayıt Sistemi kaydı ile kenevir üretim izin başvurusu yapacak üreticilerimizin başvuru sırasında şu belgeleri yanlarında bulundurmaları gerekmektedir:

 

* Nüfus kayıt örneği,

 

* Üretim yılına ilişkin Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) belgesi,

 

* Üretim yerinin toplam yüzölçümü ile ada/parsel numarasını gösterir kroki,

 

* Başvuru sahibinin kenevir yetiştiriciliği amacını belirtir Yönetmeliğin Ek-1’de yer alan örneğe uygun başvuru formu,( İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünden temin edilebilir)

 

* Çiftçinin daha önce izinsiz kenevir ekme, uyuşturucu imal etme, dağıtma, ticaretini yapma veya kullanma suçu işlemediğine, yetiştiricilik izni verilmesini müteakip bu Yönetmelik hükümlerine uygun olarak hareket edeceğine ilişkin Ek-2’de yer alan örneğe uygun taahhütname, (İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünden temin edilebilir).

 

 

Mevcut yönetmelik kapsamında Kenevir Üretimi için izin alacak üreticilerimizin son günü beklemeden üretim izini almaları kendi menfaatleri için olacaktır.

 

Üreticilerimizin sözleşmeli tarım kapsamında yürüttükleri bitkisel üretim için ekim/dikimi müteakip sözleşme bilgilerini İlçe Müdürlüklerimize bırakmaları gerekmektedir.

 

 

Ürünüz bol kazancınız bereketli olsun” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.